Снимка: OFFNewsКореспондентката на БНТ в Германия Мария Стоянова е била внезапно

...
Снимка: OFFNewsКореспондентката на БНТ в Германия Мария Стоянова е била внезапно
Коментари Харесай

Кошлуков уволни кореспондента на БНТ в Германия

Снимка: OFFNews

Кореспондентката на Българска национална телевизия в Германия Мария Стоянова е била ненадейно съкратена от новия началник на малкия екран Емил Кошлуков.

Че Българска национална телевизия се кани да я отзове от Берлин, се заприказва по-рано този месец. Днес новината разгласи другият български сътрудник в Германия Капка Тодорова - в този момент създател на " Клуб З ", а до неотдавна дълготраен сътрудник на " 24 часа ".

Пред OFFNews Мария Стоянова също удостовери, че ѝ следва до дни да се върне в България.

Съобщението от София пристигнало ненадейно предходната седмица и на журналистката са дадени единствено шест работни дни, с цел да завърши работата си в кореспондентския пункт и да приготви връщането си у нас. Освен че няма да е сътрудник, тя въобще няма да работи за Българска национална телевизия.

" За мен решението пристигна изненадващо, само че не и ненадейно. С генералния шеф на малкия екран съм имала единствено една среща - в Съвет за електронни медии, по време на състезанието за избор на общоприет шеф на Българска национална телевизия през 2017 година ", бе единственият коментар на Стоянова.

Думите ѝ препращат към евентуалната причина за неочакваното преустановяване на контракта ѝ. През 2017 година тя към момента е член на Съвет за електронни медии - органът, който избира шефовете на Българска национална телевизия, а актуалният шеф Емил Кошлуков се явява за пръв път като претендент. Той не получава нито един глас от членовете на съвета, а някои от тях, измежду които Мария Стоянова, обществено декларират, че не утвърждават кандидатурата му поради смущаваща част от биографията му. В нея бе записано, че част от нужния за състезанието управнически стаж в медия е придобил като програмен шеф на партийната телевизия " Атака " - " Алфа ". В последна сметка Съвет за електронни медии избра Константин Каменаров. Малко по-късно мандатът на Стоянова изтече и тя се върна на работа в Българска национална телевизия, откъдето бе излязла в неплатен отпуск по време на мандата си в медийния регулатор. 

През 2018 г, тъкмо преди година, Стоянова отпътува за Берлин като сътрудник, връщайки се там след шестгодишно неявяване. 

Запознати разясняват, че с изключение на в този интервал (2012-2018) Българска национална телевизия в никакъв случай не е оставала без сътрудник в Германия. Толкова ненадейно отзоваване на публицист от държавна социална медия също е извънредно и нормално, с цел да се случи, би трябвало да е предшествано от огромен скандал или форсмажорни условия. 

От Българска национална телевизия не показват каква е повода за неочакваното евакуиране на кореспондентката им. Омбудсманът на малкия екран Иван Такев съобщи пред OFFNews, че няма информация по случая и занапред чака УС да му даде такава.

Междувременно Капка Тодорова разказва в обява за  " Клуб З ", че неочакваното евакуиране на Мария Стоянова от Берлин е провокирало угриженост и измежду другите задгранични репортери в Германия. " Има единствено един сходен случай в над стогодишната история на кореспондентската организация в страната – с полския публицист Марчин Антошиевич. И той беше изтеглен ненадейно, откакто партия “Право и правдивост ” постави собствен човек отпред на полската социална телевизия. Тогава обаче се намеси полската редакция на „ Дойче веле “, която нае Антошиевич, а по-късно и кореспондентът на полската осведомителна организация ПАП, отново бе уволнен по същите аргументи ", напомня Тодорова.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР